Schellebelle 1919 full movie

Nl &ENG Subs watch in HD

Schellebelle 1919 is een Vlaamse film die verhaalt over de gebeurtenissen in de voormalige Belgische gemeente Schellebelle, net na de Eerste Wereldoorlog.

De film was aanvankelijk bedoeld als een plaatselijk project, eventueel gevolgd door filmvoorstellingen in de regio. Maar door de mediabelangstelling kwam de film (2011) in de meeste filmzalen nadien gevolgd door een dvd
In deze 90 minuten durende film staat de familie Van De Velde centraal. De 16-jarige dochter Coralie heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog 25 oorlogswezen in huis genomen, maar ze worden langs alle kanten belaagd. De kinderbescherming wil hen in een weeshuis stoppen en enkele notabelen hebben het op hun boerderij gemunt. Maar de familie laat zich niet zomaar verjagen en verdedigt zich met alle mogelijke middelen.

De opnamen hadden dan ook plaats (2010) in de Scheldegemeente Schellebelle zelf, met niet-professionele acteurs. De figurantenrollen werden vertolkt door bekende acteurs, o.a. Stany Crets, Koen De Graeve en Jan Verheyen verleenden hun medewerking.

De regie lag in handen van de acteur-regisseur van ter plaatse Johan Heldenbergh én de regisseur en Wichelse burgemeester Kenneth Taylor. Voor de productie tekende de vzw OKA Schellebelle. In januari 2011 was er een avant-première, te Berlare voor de medewerkers. De eigenlijk première had plaats in juli 2011 te Gent in Kinepolis.

Naast het centrum van Schellebelle waren er opnames in café Het Posthotel in Wetteren, Hof Ter Schoot in Oordegem, het oud gemeentehuis in Wichelen, het natuurschoon van Berlare waar de vijverscènes werden ingeblikt, het kasteel van Berlare en het veerpont van Schellebelle.